Σχολή Παραδοσιακής και Βυζαντινής Μουσικής «ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ»

Η ΣΧΟΛΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ «ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ» ιδρύθηκε το 1993, με στόχο τη διάδοση και μελέτη της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, αλλά και την έρευνα και καταγραφή των συγγενειών της με τις παλαιότερες και τις σύγχρονες μουσικές της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην αφετηρία της βρίσκεται η πεποίθηση ότι το παιδευτικό έργο δε μπορεί να αποδώσει καρπούς σε ένα στείρο περιβάλλον. Το αντικείμενο του και οι πρακτικές του οφείλουν να αποτελούν βασικές συνιστώσες της καθημερινής ζωής του μαθητή. Η εμπειρία και ο βιωματικός πλουτισμός αποτελούν τη βάση της γνωστικής πρόσληψης και της διδακτικής πράξης.Πιο συγκεκριμένα, η επαφή με επαγγελματίες μουσικούς, η πρόσβαση σε υλικό, ακουστικό και έντυπο, η δημιουργία ενός χώρου συναναστροφής με άξονα τη μουσική της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων αποτελούν προϋπόθεση, ώστε η μουσική αυτή να μην επιβιώσει ως μουσειακό ή φολκλορικό είδος, αλλά να αναδειχθεί ως ζωντανή μουσική πράξη.

Στη Σχολή «Εν Χορδαίς» λειτουργούν τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών μουσικών οργάνων της δημώδους και της λόγιας μουσικής παράδοσης (ούτι, λαούτο, σάζι, κανονάκι, σαντούρι, τζουράς, πολίτικη λύρα, κρητική λύρα, ποντιακή λύρα, βιολί, κλαρίνο, γκάιντα, νέι, καβάλ, τουμπελέκι, νταϊρές, νταούλι), καθώς και τμήματα βυζαντινής μουσικής, δημοτικού και ρεμπέτικου τραγουδιού.
Τα μαθήματα των οργάνων και των φωνητικών τμημάτων, συνοδεύονται από κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά μαθήματα για τη βυζαντινή μουσική, το δημοτικό τραγούδι, την ιστορία της ελληνικής μουσικής και τη θεωρία της παραδοσιακής μουσικής της καθ’ ημάς Ανατολής.

Έτσι, ο αρχάριος σπουδαστής της Σχολής, ανεξάρτητα από το μουσικό όργανο ή την φωνητική κατεύθυνση που επιλέγει να ακολουθήσει, έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει μια σφαιρικότερη γνώση της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς.

Στη σχολή διδάσκουν επιφανείς δάσκαλοι μουσικής, με μεγάλη εμπειρία όχι μόνο στο διδακτικό πεδίο, αλλά και στη μάχιμη μουσική ενασχόληση, με πολυάριθμες συμμετοχές σε σχήματα, ζωντανές εμφανίσεις και ηχογραφήσεις.Το ηλικιακό εύρος των μαθητών είναι μεγάλο, καθώς δεκτοί μπορούν να γίνουν άνθρωποι οποιασδήποτε ηλικίας, με μόνη προϋπόθεση το μεράκι και το ζήλο για τη μελέτη της παραδοσιακής μουσικής.

Η σχολή «Εν Χορδαίς» επιδιώκει όχι μόνο να αποτελέσει ένα συνεπή και διαχρονικό φορέα μουσικής μαθητείας, αλλά και να δομήσει μια, όσο το δυνατόν, πληρέστερη μουσική συνείδηση στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής.

Το «Εν Χορδαίς» θεωρώντας ότι η διαμόρφωση ολοκληρωμένης μουσικής συνείδησης πρέπει να έχει αφετηρία της την παιδική ηλικία, προσφέρει ιδιαίτερα τμήματα για παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών.Το παιχνίδι, ο χορός, η ζωγραφική, το παραμύθι είναι μερικά στοιχεία μέσω των οποίων οι δάσκαλοι προσπαθούν να γνωρίσουν στα παιδιά το δημοτικό τραγούδι, τα παραδοσιακά όργανα και τους ψαλμούς της εκκλησιαστικής μας μουσικής.

Η διδακτική ύλη των μαθημάτων περιέχει στοιχεία Θεωρίας Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Μουσικής, Δημοτικά Τραγούδια, Χορωδία και σύσταση μικρής ορχήστρας. Επίσης, η εξάσκηση στο ρυθμό, που θεωρείται απαραίτητη γνώση, επιτυγχάνεται με την παρακολούθηση του μαθήματος των κρουστών. Με την παρακολούθηση των μαθημάτων ο μικρός μαθητής κοινωνεί της εν γένει μουσικής παράδοσης και διευκολύνεται να επιλέξει την κατεύθυνση των μελλοντικών του μουσικών σπουδών.


Νέα


Αρχείο Νέων